Защо закуската е толкова важна?

Диетата се познава от… сутринта

Ако тънката талия си има съюзник, то това не е зверският глад, а здравословната храна. Особено тази, с която започва денят!

Нейно величество закуската

„Гладните” диети загубиха актуалност и вече са напълно развенчани. Диетолозите са категорични, че нито една система за отслабване, която изключва закуската, не може да бъде ефикасна. Къде е капанът? Пропускайки най-важното хранене се обричаме на още един стрес. Резкият спад на кръвната захар предизвиква апатия и сънливост. За да се възстанови, организмът изпитва неистова потребност от глюкоза и тогава не само сме изгладнели като вълци, но и направо ни се вие за нещо сладичко. Мозъкът, лишен от своята порция глюкоза, подава сигнал за прилив на огромна доза адреналин (целта е са де използват като резервно гориво мускулните запаси на гликоген). Но адреналинът е хормон на стреса и неговото свръхпроизводство означава „Код червено”! Раздразнителност, слабост, агресия и невъзможност за концентриране са постоянни спътници на гладуващия. А за тежка работа може направо да забрави.

Малко теория…

РЕАЛНА загуба на тегло в случай, че не закусвате е мисия невъзможна! Излишните килограми ще се стопят – но не за сметка на изгорени мазнини, ами заради намалялата мускулна маса и нарушен воден баланс. Ето как встъпвате в неравен бой със собственото си тяло – то съвсем справедливо ще оцени ситуацията на живот и смърт, и в крайна сметка потисканият апетит ще се отприщи, карайки ви да ядете повече, и то калорична храна. Така че свалените килца бързо ще се върнат, водейки още 1-2 като „бонус”.

… и малко практика

Всички ужасии на гладното утро отстъпват пред една проста истина – ако отслабвате няма защо да пропускате закуската,тъй като е основен съюзник в борбата с излишните килограми. Наскоро в САЩ оповестиха резултатите от 10-годишно изследване, в което една група доброволци не закусвали нищо, втора група консумирала само нискокалорична храна, а третата не се лишавала от нищо. Оказало се, че хапващите обилно и с апетит били много по-стройни и вталени от гладуващите. В 1-а група обмяната на веществата се забавяла до драстичните 4 %, и затова се налагало през деня здраво да си „наваксват” с междинни похапвания. Още по-интересно е, че сутрин жените могат да ядат каквото им харесва, докато силният пол трябва да заложи на здравословна, но нискокалорична храна.

Формулата на успеха

Естествено, че не можем да подминем „златната тройка” – зърнени храни, зеленчуци и яйца. Да видим защо са най-страхотната закуска:

Зърнени храни (мюсли, кълнове). Сложните въглехидрати ни зареждат с енергия, която гарантира пълноценен активен живот – без напълняване!
Зеленчуци. Засищат ни бързо и прогонват чувството на глад, а витамините и минералите ни помагат да изглеждаме повече от добре!
Яйца и обезмаслени млечни продукти. „Вълшебните” протеини лесно се усвояват и гарантират еластичност на мускулите и изгаряне на мазнините.

Затова, ако видите свой познат на диета да омита ароматен омлет с две яйца и зеленчуци, последван от чаша чай и парче сладкиш – може да сте сигурни, че е на пътя към заветната цел!

Какъв смесител за баня е най-подходящ за мен? Депресия – как да я излекуваме?
Comments are closed.