За какво да следим при избора на мултимедиен проектор

Преди да пристъпите към избора на проектор, първо е необходимо да обмислите какъв тип устройство е най-подходящо за вас – дали се нуждаете от професионален мултимедиен проектор или търсите някой модел, подходящ за любителски цели. Ето за какво трябва да следите при покупката, съветват експертите.
Разделителна способност на изображението

Както при мониторите – колкото по-висока е разделителната способност на показаното изображение, толкова по-добро е неговото качество. Най-популярните резолюции на екрана, използвани в проекторите, в момента са: 1024×768, 1280×800, 1920×1080 и 1920×1200. Последните модели ви позволяват да показвате изображения с разделителна способност до 4K .

Формат на изображението

Той определя пропорциите на показаното изображение като съотношение на неговата ширина и височина. Най-често срещаните формати са 4: 3, 16: 9 и 16:10. Първият е достатъчно решение за бизнес приложения. Други два стандарта са широкоекранните формати, използвани при системите за домашно кино.

Интерфейс за връзка

Проекторите, в зависимост от модела, могат да имат богат набор от интерфейси за предаване на сигнали.

Най-често срещаните са:

  • HDMI – ви позволява да предавате видео и аудио сигнали с много високо качество
  • D-Sub – използва се за изпращане на аналогов сигнал с разделителна способност на XGA; по-рядко срещани
  • S-Video – Използва се на по-стари компютри на Apple за предаване на аналогов сигнал
  • DVI – ви позволява да предавате висококачествено видео без звук
  • USB – използва се за свързване на компютър или медия

Размери и тегло на проектора

Също така си струва да се обърне внимание на мобилността на проектора. Мобилните версии тежат от 1 до 2,5 кг, а теглото на по-големите модели може да надхвърли 5 кг.

Животът на лампата

Лампата е основният елемент на проектора. Качеството на показаното изображение ще зависи от неговата трайност и ефективност. По правило лампата трябва да работи около 2000 часа в нормален режим. Когато използвате икономичния режим, това време се увеличава до 3000 часа. Ако това време е по-кратко, потърсете проектор с по-добра лампа.

Високоговорители

Мултимедийните проектори се използват за възпроизвеждане на изображение и звук. Повечето от тези устройства са оборудвани с моно високоговорители. Можете да закупите и модел с вградени стерео високоговорители.

Безжична връзка

В допълнение към конекторите, които ви позволяват да свържете компютър, лаптоп, декодер или диск към проектора, е добре, ако проекторът е оборудван и с безжична връзка. Обикновено всеки модел професионален мултимедиен проектор, разполага с такава.

Комплексите – нашият сигурен собствен капан Душът – най-важната част от банята
Comments are closed.