Важни неща относно чаят

Да се сгушиш в креслото с чаша чай, да топлиш пръстите си и се наслаждаваш на аромата, да отпиваш малки глътки, докато гледаш през прозореца как вятърът огъва клони – това е едно от най-уютните неща на света.

Факт е, че чаят е най-популярната напитка в света, и може би затова за него има толкова митове. Нека видим кои от тях са самата истина и кои остават в сферата на фантазиите:

Чаят е тонизираща напитка и е най-добре да се пие сутрин. Правилно. В чая се съдържа кофеин, който активира сърдечно-съдовата система. Най-подходящото време за него е първата половина от деня. В зеления чай кофеинът е повече, отколкото в черния, но действа по-меко. Така че ако ви притеснява усиленото сърцебиене след силно кафе, по-добре си направете зелен чай: ще ви ободри без нежелани последици.

Чаят с мляко е вреден. Не е съвсем вярно. При смесването с мляко чаят променя химичните си свойства и се превръща в различна напитка, която обаче по-малко свива кръвоносните съдове. Така че смело може да пиете чай „по английски”.

Чаят в пакетчета е най-некачествен. Не е точно така. Може да попаднете и на насипен с лошо качество. Тази напитка не е вредна, но почти винаги е с със средно или по-ниско качество, защото в пакетчетата отива всичко останало след преработката на чайните листа, тяхното гранулиране, опаковане и т.н. С две думи пакетираният чай не е за ценители.

Чайната запарка може да се съхранява 24 часа. Абсолютен мит. Чаят трябва да се пие, докато е пресен и не се съхранява за по-дълго. След 10-минутно запаряване е по-скоро вреден, отколкото полезен.

Зеленият чай в големи количества влошава репродуктивната функция. Зависи какво се има предвид под „големи количества”. Прекаляването с вода също не е полезно. В правилно приготвения зелен чай освен кофеина няма други вредни за здравето вещества. А и самият кофеин не е точно „вреден”, защото е природен стимулант. Само не се пристрастявайте към чая, започвайки да го пиете вместо вода!

Истинският чай е силният чай. Не е вярно. Всеки си има вкус, а и зависи от чая. Пакетираният чай не бива да се запарява повече от 3-4 минути. Колкото повече стои, толкова повече химични съставки попадат в напитката, най-често ароматизатори.
Честата употреба на силен чай (3-4 пъти на ден) може да предизвика сърдечно-съдови проблеми.

Затова посягайте към тази напитка сутрин, когато имате нужда от разсънване и тонизиране или ако просто искате да й се насладите  – това си е цял ритуал. Превърнете го в удоволствие и му се отдайте!

Вредните навици, които не осъзнаваме Парфюмите в Европа
Comments are closed.