Парфюмите в Европа

Парфюмите са познати на човечеството от хилядолетия. За най-стар парфюм се смята открития на остров Кипър, като се счита, че той е на около четири хиляди години. Първите парфюми са направени от древните египтяни, а в последствие те биват приети с широки обятия от персите и римляните, като те доразвиват изкуството за направата им. Както преди хилядолетия, така и днес за основна суровина за извличане на аромат се използва цветето. Освен него в древността са използвани и различни билки, масла, а в някой случай и животински секрети. Те били дестилирани от химиците.

В Европа парфюмите се появяват около 1221 година в Западна Европа. От тези години датират ръкописи на монаси от Италия, които се занимавали с направата на парфюми. Около век по-късно в Унгария по заповед на Кралица Елизабет Унгарска унгарците произвеждат парфюм от цветя смесен с алкохолен разтвор. Парфюмите биват внесени от Италия във Франция, като тя бързо се превръща в производител на парфюми още по времето на ренесанса. Италиански бръснар пък създал в Германия парфюмна вода, която днес е по-известна и с името одеколон.
И до ден днешен основни производители на парфюми са Италия и Франция. В тези държави се отглеждат специално цветя, като тяхната задача е да захранват нестихващата нужда от суровини за извличане на ароматите им.

Днес изобилието на парфюми е огромно и във всеки магазин могат да бъдат открити различни дамски парфюми и мъжки парфюми. Докато преди векове парфюмите са използвани само от богатите прослойки на обществото с цел прикриване на телесните миризми, то днес те са широко разпространени. Лесно е човек да намери маркови парфюми на ниски цени, оригинални парфюми или евтини парфюми където пожелае в големите супермаркети или в моловете, където има специализирани магазини само за маркови парфюми. Изобилието от парфюми може да бъде разгледано и в различните сайтове за парфюми. Парфюмите изразяват индивида и са задължителни за всеки себеуважаващ се човек.

Важни неща относно чаят Проблеми или решения – изборът е изцяло наш!
Comments are closed.