Испански плочки за баня

Испански декоративни плочки за бания с различни мотиви
Испански декоративни плочки за бания с различни мотиви

Често, когато някои някои търси плочки за баня, иска те да са испански. В България те се ползват с много добра репутация и това не е случайно, но повечето хора не знаят защо е така. Те просто задават въпроса „ Това испански плочки за баня ли са?” – и ако им се отговори положително, обикновено това им стига. В тази статия ще разгледаме предпоставките и фактите, които са отредили, тази съвсем заслужена лидерска позиция на Испания, като производител на плочки за баня.

1. Природни дадености – Испания има огромни залежи от глина на своята територия. Страната притежава изключително богатство от тази суровина, която както знаете, е основна в производството на плочки за баня. След като имат имат глина в изобилие е съвсем нормално да се опитат да я използват максимално и испанците го правят. Ако пътувате по някоя магистрала или междуградски път, особено в област Кастейон, ще видите от двете страни на пътя множество фабрики за плочки за баня – те буквално са навсякъде.

2. Географско положение – като морска държава, Испания има огромен търговски потенциал, нейното полoжение благоприятства много нейния износ на плочки за баня – контейнерите се товарят на големи презоокеански кораби и заминават по целия свят. Тази държава „държи” около 1/8 част от световния пазар на плочки за баня – на фона на останалия свят, това е доста голяма цифра.

3. Традиции – испанците са едни от пионерите в това отношение. Те произвеждат плочки за баня от края на 19 век, те са създатели и продължават да имат водеща роля във формирането на бранша за банята. Произвеждат всичко – теракота, фаянс, клинкерни плочи – екструдирани плочки, гранитогрес. Испаските плочки за баня отразяват каймака на гилдията.

Всички тези фактори, допринасят за това, страната да има водеща позиция в бранша за баня и нейните плочки за баня да са своеобразен аналог за качество и естетика. Въпреки това, не трябва да се предоверявате, защото има и нискокачествени испански производители, трябва добре да проверите фабриката, преди да си вземете теракотата, фаянса или гранитогреса.

Вижте повече тук:

https://www.keranova.org/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F

Отслабвай, ама умно! Лечение на умората
Comments are closed.