Хранене на бебето, бременност и майчинство – какво трябва да знаете

Всяка бъдеща майка трябва да е запозната с храненето на бебето и да има търпение, тъй като усвояването на начина на хранене от страна на детето изисква време. Всяко бебе има различен маниер на хранене, от бавен до активен, затова е най-добре да се приспособите към неговия начин на хранене. Първите му опити да захване зърното, да диша, да преглъша ще бъдат трудни, както за вас така и за него, но имайте търпение, то бързо ще се научи и след няколко месеца вече само ще се справя с задачите с кърменето.

Като цяло бебета е добре да се хранят тогава, когато те решат, което става най-често през 1.5 до 2.5 часа. Нощните хранения са също много важни за новороденото, макар че не са никак приятни за родителите. Нужно е поне едно нощно хранене, поне до 3 – тия месец на бебето. Ако храните бебето по изкуствен начин, то честотата между храненията ще бъде по-голяма от колкото, ако го кърмите и бебето ще расте малко по-бързо, но това не значи , че новороденото ще бъде по-здраво, тъй като е установено, че по-полезно от млякото на майката за новороденото няма. Ако храните бебето по изкуствен начин, е добре то да приема и витамини като витамин D, който е полезен за костите и желязо, но все пак, имайки предвид възраста на детето, трябва да се посъветвате с детски лекар преди да му дадете какъвто и да е витамини.

Независимо дали ще кърмите бебето или ще го храните с хуманизирано мляко, то трябва да се оригне, тъй като по времето на кърмене или хранене с хуманизирано мляко, заедно с поемане на млякото едновременно с това влиза и въздух, които трябва да излезе навън, за да не причини подуване на стомахчето и повръщане. За да намалите вероятността това да стане, дръжте бебето изправено, опряно на рамото ви или го сложете да седне изправено, като и в двата случая го потупвате леко по гръбчето, за да му е по-лесно да се оригне. Бебето е добре да се храни с течна храна поне 6 месеца преди да премине към по-твърда.

Хранене и бременност

По време на бременност организма на жената има повишени нужди от хранителни вещества и енергия. Правилното хранене спомага да се роди здраво и жизнено бебе с нормално тегло. Ако жената не се храни достатъчно, то има риск да настъпи забавен вътреутробен растеж на плода, бебето, което се роди да бъде с ниско тегло, както и да изостане впоследствие с физическото и психическото си развитие. Това обаче не значи, че бременната жена трябва да яде за двама. Нормалното повишаване на килограмите по време на бременността трябва да бъде в рамките на 10 –13 кг., а жените, които са много слаби – 13-17кг. Прекалената консумация също може да доведе до проблеми, като те са свързани най-вече с раждането.

Бременната жена се нуждае от повече белтъци, които са основен фактор за растеж на плода. Белтъци се съдържат в млякото, млечните продукти, рибата, яйцата, месото. От растителните източници на белтъци подходящи са бобовите храни, ядките, зърнените храни. През първите 3 месеца от бременността жената е необходимо да приема допълнително 100 ккал, а останалите 6 месеца по 250 ккал дневно. Нуждата от калций също е повишена през този период, тъй като през първите 6 месеца започва образуването на костите на плода. Най-добрият източник на калций са млякото и млечните продукти. Киселото мляко е особено полезно по време на бременността, тъй като съдържа живи микроорганизми, които подтискат размножаването на вредни микроорганизми, намаляват възникването на чревни разстройства и подобряват имунитета. Желязото е също една от съставките, които е особено нужна през този период. То е съставна част на хемоглобина и еритроцитите, които доставят кислород на всички клетки в организма. Желязо се съдържа в черния дроб, месото, рибата.

Продукти за жената по време на бременност може да намерите тук: https://ohoboho.com/maichinstvo-i-bremennost/

Подходящи източници на желязо от растителен произхода са бобовите храни, овесените ядки, пълнозърнестият хляб, граха, спанака, копривата, лапада. Особено внимание трябва да се обърне на приема на фолиева кислеина. По време на бременността жената се нуждае от два пъти по-голямо количество фолиева кислеина, тъй като тя е много важен фактор за раждането на здраво и жизнено бебе. Недостатъчното количесто фолиева киселина, особено през първите месеци на бременността може да предизвика нарушения в нервната система на плода. За да се избегне риска, е препоръчително дневният прием на фолиева киселина да бъде най-малко 400 мкг. на ден. Тъй като е трудно да се набави такова голямо количество фолиева киселина само от храната, препоръчително е да се взема под формата на дражета и таблетки.

Ипотечни кредити – главница, лихви, проценти и т.н. Технически характеристики на PVC – как да направите сполучлив избор
Comments are closed.